De perfecte uitvalbasis om de Voerstreek te ontdekken

Wil je op een speelse en interactieve manier de streek beter leren kennen? Dat kan: in het Bezoekerscentrum kan je gratis (*) de natuur-educatieve en de cartografische-historische tentoonstelling bezoeken. Voor groepen vanaf 10 pers. wordt er een forfaitaire vergoeding gevraagd van EUR 25,00. (wc-gebruik, onderhoud tentoonstelling)

Natuur-educatieve tentoonstelling

Deze permanente en gratis tentoonstelling is de perfecte uitvalbasis om de streek te leren kennen. Op een speelse en interactieve wijze leer je meer over geologie, fauna & flora, cultuur, tradities, streekproducten enz. De schuiframen, driedimensionale kijkers, tunnels, deurtjes, puzzels, geluiden, lichtjes en foto’s van de natuur-educatieve tentoonstelling geven een aantal geheimen van die prachtige Voerstreek prijs. Wist je bv. dat dassen en wijngaardslakken echte Voerenaars zijn? En dat maretakken hier als kerstballen in de populieren hangen? Wil je de andere geheimen ontdekken? Kom langs!

 

Even een kijkje nemen

 

Vier Voerenaars verwelkomen in hun dialect de bezoeker. Meteen krijg je er zin in om deze “eigenaardige” streek te leren kennen. Vervolgens geven een panoramisch zicht en een film al een aantal geheimen prijs.
Je leert aan de hand van schuifpanelen meer over de geologie, ondergrond en landschap. Bijzonderheden op gebied van flora en fauna sla je – letterlijk “spelenderwijs” – in je geheugen op. Puzzels, knopjes, tunnels, geluiden en lichtjes laten je kennis maken met een aantal “speciale gastheren”, zoals de das, de wijngaardslak, de forel, de vroedmeesterpad, de vuursalamander, ed. “Zuiderse en kalkminnende” plantensoorten houden van de Voerstreek, zoals de maretak, wilde marjolein, orchideeën, kamperfoelie, trosvlier, ….

 

Maar niet alleen de natuur zal je boeien, de dorpen met hun monumentale en historische gebouwen en vakwerkhuizen zijn op zich al een bezoek aan de streek waard. Mooie foto’s op rollen en een staaltje van vakwerk zullen je niet onberoerd laten. En de koe met een toren van melk zal elke “stadsmens” doen verbazen.

 

Nieuw: natuurfilm: “Een kleurrijk verhaal in tinten grijs: Over dassen en andere Voerenaren“!

De Voerstreek heeft de grootste dassenpopulatie van Vlaanderen. Één jaar lang heeft bioloog Frederik Thoelen (wild-things.be)in opdracht van Toerisme Voerstreek gewerkt aan een boeiende film over de fauna en flora van de streek.

Maak kennis met de meest tot verbeelding sprekende bewoner van de regio: de das, de “panda van Vlaanderen”. Waar woont hij met zijn familie? Wat eet hij en hoe vult hij zijn dagen en nachten? Je zult merken dat deze bedrijvige dieren hun tijd nuttig gebruiken. Ook de vos, schuwe reeën en zeldzame planten komen aan bod in deze 30 minuten durende prachtige natuurdocumentaire.

Tarief:

  • gezinnen en kleine groepen tot 10 personen: EUR 10,00/groep
  • groepen tot 20 personen : EUR 20,00/groep
  • groepen vanaf 21 personen : EUR 30,00/groep (max. 50 pers.)

Reservaties via: info@voerstreek.be of 04 381 07 36

photo (1)

HET BEZOEKERSCENTRUM

Openingstijden balie:
Maandag – vrijdag: 9u00 – 17u00
Weekends en feestdagen: 10u00 – 17u00
Gesloten op Kerst- en nieuwjaarsdag

Openingstijden natuur-educatieve tentoonstelling:
Maandag – vrijdag: 10u00 – 16u00
Weekends en feestdagen: 10u00 – 16u00
Gesloten op weekdagen van 04 november tot 08 februari en op Kerst- en nieuwjaarsdag

Groepen:
Reservatie (zonder gids) noodzakelijk vanaf 20 personen

Begeleiding met VVV-gids:
€25 / groep voor 1 uur. Gelieve tijdig (minimum 2 weken op voorhand) te reserveren!

  • De teksten die horen bij de diverse panelen van de natuur-educatieve tentoonstelling kan je hier downloaden (100kb).
  • Het plan van de tentoonstelling kan je hier downloaden (428kb).

Cartografische tentoonstelling

Maar de Voerstreek heeft niet alleen een uniek landschap, de geschiedenis getuigt van een even grote complexiteit. Het roemrijke verleden van de Voerstreek startte  reeds 3.500 jaar voor Christus. De verre voorouders van de Voerenaars maakten pijlpunten uit vuursteen, Fred Flintstone zou verbaasd staan kijken… En de Romeinen kenden hier, dicht bij Tongeren en Aken, goed hun weg. Wie de andere bezetters, heersers en bewindvoerders tot op vandaag waren en zijn, zet de cartografische/historische tentoonstelling overzichtelijk uiteen.

 

Audiogidsen gratis te huur aan de balie:

Wil je graag een woordje uitleg bij de complexe, maar zeer interessante geschiedenis van de Voerstreek? Vraag dan een audiogids aan de balie. Deze audiogids geeft uitleg bij elke kaart, elk paneel van de cartografische & historische tentoonstelling én bij de maquette van de Voerstreek. Door eenvoudigweg een cijfertje in te toetsen krijgt de gebruiker het gevraagde commentaar, in het Nederlands, Frans of Engels.

Filmvoorstelling

De filmvoorstelling “Mooi Voeren” geeft een mooie, eerste impressie van de Voerstreek. Duur: 30 min., prijs: € 35 / groep.

Infobalie

Al je vragen over de Voerstreek en de directe omgeving worden persoonlijk behandeld door onze medewerkers van de infobalie. Je kan er allerlei toeristische documentatie bekomen: wandel-, fiets-, mountainbike- en autokaarten. Ook krijg je er gratis informatie over verblijfsmogelijkheden, evenementen, bezienswaardigheden enz. Voorts kan je er terecht voor een leuk geschenkje of aandenken, zichtkaarten van de streek, streekproducten…

 

Openingstijden:

  • Maandag – vrijdag: 9u00 – 17u00
  • Weekends en feestdagen: 10u00 – 17u00
  • Gesloten op Kerst- en nieuwjaarsdag
Contacteer ons

U kan ons steeds telefonisch bereiken tijdens de openingsuren op het nummer 04 381 07 36 of via dit contactformulier. Graag tot ziens.