Deze koek is in feite een variant op de ‘broden’ die in de Middeleeuwen in Wallonië onder de naam cougnoulx of couglou bekend waren.

Ingrediënten : 1.500 gr. bloem, 60 gr. gist, 525 ml. lauwe melk, 5 soeplepels honing (ca. 90 gr.), 50 gr. gemalen amandelen, 5 eieren, 300 gr.  roomboter, 150 gr. bakmargarine, 150 gr. ontgeurde reuzel (samen dus 600 gr. vetstoffen), 30 gr. zout en 650 gr. parelsuiker.

Bereiding: gebruik de helft van de melk om de gist op te lossen. Voeg er dan 500 gr. bloem bij, samen met de honing en de gemalen amandelen. Laat dat ‘voordeeg’ ongeveer één uur rusten. Voeg er dan achtereenvolgens de rest van de melk bij, de bloem, de eieren en de boter. Kneed stevig door elkaar. Zout komt er pas helemaal op het einde bij. Leg de deegmassa drie uur lang op een koele plaats, onder een vochtige keukenhanddoek. Voeg er 650 gr. parelsuiker bij (lichtjes doorheen mengen, zonder te kneden). Verdeel het deeg en laat alles opnieuw rijzen in zwaar beboterde vormen (ongeveer 45 minuten). De platz wordt in 30 minuten gebakken op tamelijk hoge oventemperatuur. Smakelijk!

Google Maps
Google Street View
Related Projects
Contacteer ons

U kan ons steeds telefonisch bereiken tijdens de openingsuren op het nummer 04 381 07 36 of via dit contactformulier. Graag tot ziens.