De Voerstreek is een oude fruitstreek en de gemiddelde jaaropbrengst van het hardfruit, vooral appels, bedraagt 2.600 ton. We kennen er niet minder dan 58 verschillende rassen. Het overgrote deel van dat fruit gaat naar de veiling van Borgloon/Wezet en naar de ciderfabrieken van Thimister en Aubel, maar op kleine schaal wordt in Voeren, in familiekelders, ook hardfruit tot wijn verwerkt.

Jean-Marie Ernon uit ‘s-Gravenvoeren probeert die familietraditie opnieuw leven in te blazen en slaagde erin een overheerlijk product te creëren.   In wat hij zelf zijn ‘pomoenologisch’ (samenvoeging van pomologie en oenologie) onderzoekscentrum noemt, verdiept hij zich in de mogelijkheden van een product van eigen Voerense bodem. Al 31 appelrassen werden er tot wijn verwerkt, met een verrassend resultaat. Elke appelwijn is raszuiver, jaargangen worden nooit gemengd. Jean-Marie bestudeert nauwkeurig het ras en de oorsprong; voorts zijn kadastrale en geologische kaarten, luchtfoto’s en microklimatologische data bijna even belangrijk als de pers. Zorgvuldig worden bijzonderheden over bloei, groei, pluk, rijping, na-rijping, gist- en rijpingsbegeleiding – en leuke anekdotes opgeslagen. Eigenlijk kan je het hem beter zelf allemaal gaan vragen, want voor een proevertje en een boeiend verhaal is keldermeester Jean-Marie altijd wel te vinden.

Appelwijn is o.a. te koop in het Bezoekerscentrum in ’s-Gravenvoeren. Voor meer info: www.appelwijn.be

Google Maps
Google Street View
Related Projects
Contacteer ons

U kan ons steeds telefonisch bereiken tijdens de openingsuren op het nummer 04 381 07 36 of via dit contactformulier. Graag tot ziens.