Er zijn drie soorten Herfse kaas: zachte kaas, pikante kaas (gezouten) en rommedoe (romiger).
De Voerstreek gaat naar het oosten toe geleidelijk over in het Land van Herve, daarom kan je er ook al producten vinden die typisch zijn voor dat gebied. De typische, geurige kubuskaasjes worden als volgt bereid: verse rauwe melk wordt gestremd met een geutje lebmaagsap van een nuchter kalf. Als de stremming uitgewerkt is, wordt de wei gescheiden van de dikke massa, de wrongel. Nadat die voldoende uitgelekt is, wordt hij lichtjes geperst en in kubussen gesneden. Na een kort drogingproces worden de kaasjes gezouten door onderdompeling in een pekelbad. Dan begint de eerste, maar ook de belangrijkste fase van het rijpingsproces, gedurende ongeveer acht tot tien dagen: dagelijks worden de kaasjes enkele malen gekeerd en gewassen. Echt rijpen en sterk geuren gaat de rommedoe pas doen als hij uit de frisse kelder op kamertemperatuur wordt gebracht, en dan is een glazen stolp geen overbodige luxe!

Herfse kaas o.a. te koop bij:

Slagerij Eussen, Vitschen 2, 3798 ’s-Gravenvoeren, tel.: +32 (0)4 381 25 04

Google Maps
Google Street View
Related Projects
Contacteer ons

U kan ons steeds telefonisch bereiken tijdens de openingsuren op het nummer 04 381 07 36 of via dit contactformulier. Graag tot ziens.