Remersdaal

De Voerstreek België

Naar de dorpenpagina Klik hier

Remersdaal

Remersdaal is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van Voeren, een faciliteitengemeente. Remersdaal was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977 en wordt net als de rest van het Land van Herve gekenmerkt door een zeer verspreide bebouwing.

Contact
De kerk van Remersdaal
De kerk van Remersdaal

Remersdaal

Het landschap in het oosten van de Voerstreek vertoont al helemaal de kenmerken van het Land van Herve: verspreid liggen de boerderijen temidden van de weilanden, meidoornhagen en fruitbomen. Naast de neogotische Sint-Heribertuskerk uit 1897 zijn nog de resten en de hoeve van het kasteel ‘Het Hoes‘ te zien. Enkele kilometers buiten de dorpskom, naast de spoorlijn, ligt het veel beter bewaarde kasteel van Obsinnich, uit de 17de eeuw. Het wordt nu gebruikt als vakantieverblijf voor jeugdgroepen.

Op de weg naar Sippenaken – waar je het prachtige kasteel van Beusdaal kan bewonderen – passeer je op de gemeentegrens een merkwaardig monumentje. Het werd opgericht ter nagedachtenis van de slachtoffers van de elektrische draad, die tijdens de eerste wereldoorlog België en Nederland scheidde.

Een stukje geschiedenis

Het landschap in het oosten van de Voerstreek vertoont al helemaal de kenmerken van het Land van Herve: verspreid liggen de boerderijen temidden van de weilanden, meidoornhagen en fruitbomen.

Naast de neogotische Sint-Heribertuskerk uit 1897 zijn nog de resten en de hoeve van het kasteel ‘Het Hoes‘ te zien. Enkele kilometers buiten de dorpskom, naast de spoorlijn, ligt het veel beter bewaarde kasteel van Obsinnich, uit de 17de eeuw. Het wordt nu gebruikt als vakantieverblijf voor jeugdgroepen. Op de weg naar Sippenaken – waar je het prachtige kasteel van Beusdaal kan bewonderen – passeer je op de gemeentegrens een merkwaardig monumentje. Het werd opgericht ter nagedachtenis van de slachtoffers van de elektrische draad, die tijdens de eerste wereldoorlog België en Nederland scheidde.

Remersdaal behoorde tot het hertogdom Limburg, dat in 1288 onderdeel werd van het hertogdom Brabant. Het was verbonden met Homburg. De heerlijkheid was bezit van het huis Van Eynatten.

Remersdaal behoorde tot het hertogdom Limburg, dat in 1288 onderdeel werd van het hertogdom Brabant. Het was verbonden met Homburg. De heerlijkheid was bezit van het huis Van Eynatten. Tot de opheffing van het hertogdom Limburg einde 18e eeuw hoorde Remersdaal tot de Limburgse hoogbank Montzen. Net als de rest van het hertogdom werd Remersdaal bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek in 1795 opgenomen in het toen gevormde departement Ourthe. Na de Franse tijd werd dit de Nederlandse, vanaf 1830 Belgische, provincie Luik. Vroeger lag er bij het Kasteel van Obsinnich de Molen van Obsinnich.